tirsdag 23. august 2011

Bedre demokrati med Fox News?

Dette er et debattinnlegg som jeg sendte til DN forrige onsdag (17. august), men som ikke ble tatt inn i avisen. Det er skrevet som et tilsvar til ønsket fra to representanter for Frp om et norsk nyhetsmedium etter mal av amerikanske Fox News, som de skrev en kronikk om i DN, og som det står mer om i denne artikkelen fra Aftenposten.no. Jeg har allerede skrevet en post her på bloggen om dette, og om du allerede har lest den, er det som kommer under bare det jeg anså som de beste punktene fra den posten.
  
Bedre demokrati med Fox News?
I en kronikk i DN 17. august fortviler Frp’s Aina Stenersen og Brage Baklien over mediesituasjonen i Norge: Journalistene er venstrevridde, avisene driver propaganda mot Frp, alternative synspunkter kommer ikke frem – og alt dette i en tid da «ytringsfriheten er under press», ifølge kronikkforfatterne.

Til aftenposten.no sier Stenersen at de «ønsker mer demokratiske norske medier». Diagnosen er en medial ensretting av Nord-Koreanske proporsjoner. Medisinen er enkel: Norge trenger sin versjon av Fox News.

Carl I Hagen, fra filmen Få meg på for faen.
Også aktuell i forhold til debatten
om et nytt mørkeblått nyhetsmedium.
Mer demokrati, mer ytringsfrihet, altså. Vel, det bør være rimelig å hevde at en forutsetning for mer og bedre demokrati, er en generelt opplyst og kunnskapsrik befolkning. Problemet er at om du får verden mediert gjennom tv-kanalen Fox News, så vil du vite mindre om verden, og ikke mer. Studier viser til og med at jo mer du ser av Fox' nyheter, jo mindre reell kunnskap om verden sitter du igjen med.

Og hva skjer da med demokratiet? Om du for eksempel trodde at en gal irakisk diktator sto i ledetog med Al-Qaeda (67 % av Fox News' seere trodde dette), er det naturlig å støtte et parti som ønsker å gå til et militært forkjøpsangrep på landet. Om du mener at menneskeskapte utslipp ikke fører til klimaendringer (stort flertall av Fox’ seere tror dette), er det naturlig å støtte et parti som ikke ønsker utslippsbegrensninger. Og mener du at alle terrorister er muslimer (67,5 % av Frps velgere mener at Carl I Hagens uttalelser er «helt greie»), er det naturlig å støtte et parti som – vel, som fyrer opp under fremmedfrykt og islamofobi, og som lover å være din venn i kampen mot snikislamisering av samfunnet.

Skulle man da ta Stenersen og Bakliens bekymring for en udemokratisk norsk presse på alvor, er det ved første øyekast besynderlig at de mener at en kanal som Fox News ville vært bra for demokratiet. Men sett i lys av at de fortsatt mener at alle verdens terrorister er muslimer, og sikkert har lyst til at et stort nyhetsmedium skal si det samme, er kanskje ikke dette utspillet så underlig likevel: For et parti som lever av å fremstille virkeligheten ukorrekt, må det være en stor ulempe å bli korrigert av mediene. Da er det bedre med et medium som formidler virkeligheten slik de ønsker at den skal være, nemlig uten rot i virkeligheten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar