onsdag 21. september 2011

Tre bud til en ung lærerstudent i praksis (som vil klare seg i sin nye verden)

[Med håp om at budene også kan ha en viss overføringsverdi:]

1. Gjør alt selv. Eksplikasjon: Ikke la andre gjøre noe som du vil ha gjort, som du kan gjøre selv. Ikke anta at noe blir gjort, selv om noen har sagt at de skal gjøre det. Ikke baser noen planer, undervisningsopplegg, avtaler, møter, fremlegg eller noe som helst annet på noe andre har sagt at de skal gjøre.

Om du likevel er kommet i den ulykksalige situasjonen at du er avhengig av at noen gjør noe for deg, for eksempel fordi du ikke kan (gjøre) det selv:

Aldri anta at noe du ber om blir gjort, blir gjort. Aldri be mindre enn to ganger om at noe skal bli gjort. Aldri vent mer enn 2x45 minutter mellom den første og den andre gangen du ber om noe. Aldri be om at noe skal bli gjort mindre enn én gang mer enn det du tror er nødvendig.

Absolutt aldri be om mer enn én ting av gangen. Aldri be om noe som må forklares med mer enn én setning. Aldri be om noe på mail. Om du må be om noe på mail, så aldri send mindre enn to mailer. Aldri be om mer enn én ting per mail.

Be aldri færre enn to personer om den samme tingen.

Om noen du har bedt om å gjøre noe, faktisk gjør det, så aldri anta at det er blitt gjort riktig. Anta at det ikke er blitt gjort riktig. Alltid be andre sjekke at noe som noen har gjort for deg, er gjort riktig. Absolutt aldri baser planer, fremlegg, undervisningsopplegg, eller noe som helst annet på noe andre har gjort for deg.

2. Gjør aldri noe for andre

(Så du ikke ender opp slik som mindre ung lærer.)
3. Kun alt
5 kommentarer:

 1. man blir bråvoksen i detta yrke

  SvarSlett
 2. men lille venn! har du mistet fullstendig troen på mennesket!?!!

  SvarSlett
 3. På deg mister jeg i hvert fall aldri troen, det vet du da Oda!

  SvarSlett
 4. jeg har skrevet noen bud til deg, Eivind, så kanskje du kan få tilbake troen på litt flere enn meg?

  SvarSlett
 5. Hehe, det virker som du enten ikke taklet undervisningssituasjonen, eller hadde problemer med dine studentkolleger. Uansett var dette depressiv lesing om en narsissistisk og innbilt lærerstudent som tross alt kan kjenne meg igjen i. Jeg regner med at du i dag er lærer, eller potensielt arbeider med noe helt annet, men jeg håper at du jobber med noe som gjør deg litt tilsynelatende mindre deprimert...

  SvarSlett